06-13722228 [email protected]
Selecteer een pagina

De eerste opmerking die ik vaak terug krijg als ik het heb over de deeleconomie in mijn directe (soms nog ietwat onwennige) omgeving is: JA, leen ik m’n grasmachine uit, krijg ik hem kapot terug! Mooi hoor, die deeleconomie van julle!? Of zoals mijn eigen recente ervaring, ze ‘lenen’ je fiets…

Naar aanleiding van die opmerkingen en een recent artikel in de consumentengids besef ik me dat ik wellicht iets meer moet toelichten wat die deeleconomie voor mij nou betekend. Het hart van de deeleconomie is voor mij namelijk niet het uitlenen van je grasmachine, maar het delen van het niet materialistische.

Klinkt allemaal weer mooi natuurlijk, het niet materialistische. Maar, wat is dat dan?

Delen doet meer...Niet direct vast te pakken dingen om te delen zoals bijvoorbeeld kennis, netwerk, verbindingen en vooral ook ervaringen. En in tegenstelling tot je grasmachine zijn die niet materialistische dingen vaak ongemerkt goud waard. Niet direct zozeer voor de bezitter ervan, wel voor degene die er wat aan heeft, waar je het mee deelt. Een stuk goud dat overigens veelal op waarde wordt onderschat.

Schiet je het moment al door het hoofd waarbij je het even niet wist, net die persoon niet wist te vinden, het antwoord maar uitbleef en dus uiteindelijk maar gewoon je vraag hardop stelde? Hoe snel had je antwoord? Zeer waarschijnlijk binnen een dag. En dat helemaal in de huidige tijd met alle Social Media.

Dat is naar mijn bescheiden mening het hart van de deeleconomie en daarom draait het in deze nieuwe economie dan ook meer dan ooit om, om mensen en hun verbindingen en dus niet zozeer om dingen of iets vast kunnen houden.

Enkele concepten die inmiddels hebben bewezen dat dat werkt vind je hier:

http://www.gavedingendoen.nl
http://www.durftevragen.com
http://www.waarmakerij.nl
http://www.bs22.nl
http://www.j72.nl

En zo nog vele andere initiatieven. Op de site van de consumentenbond een mooi overzicht.

http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/duurzaam-consumeren/extra/deeleconomie/

En stel je jezelf nu de vraag; Ja maar, wat als? Bedenk dan dat het ergens begint en er inmiddels al velen voor zijn gegaan die graag hun ervaringen met je delen. Ze nemen je graag mee op sleeptouw. Dat is immers delen, omdat je ook ervaringen kunt delen! Dat is dan weer leren.

Wil je meer weten? Een keer een presentatie van een gastspreker? Of gewoon in jouw buurt of organisatie een brainstorm?

Neem gerust contact op! https://www.joachimgeerdink.nl of 06-13722228 en vindbaar via diverse Social Media.